Stöd
till familjhem
Stöd och utbildning för familjehem
Ett familjehem behöver vara noggrant utrett, väl förberett och omsorgsfullt utvalt för sitt uppdrag. Våra familjehem går därför vår grundutbildning baserad på Socialstyrelsens material “Ett hem att växa i” och vår egen fördjupande utbildning inom anknytning och trauma. Vi erbjuder också Connect utvecklingsprogram. Det ger en djupare förståelse för att placerade barn och ungdomar behöver ett förändrat anknytningsmönster och stöd för att kunna utveckla självständighet och möjlighet till samhörighet.
Förutom det vidareutbildas våra familjehem hela tiden inom olika aktuella områden för att känna sig säkra och kunniga i sin roll. Det kan till exempel handla om trauma, sexuell hälsa, biologiska barn i familjehem och risker med internet. Utbildningarna ges av våra erfarna och duktiga familjehemskonsulenter och psykolog.
FIF-modellen ger stabilare placeringar
FIF-modellen är ett sätt att beskriva hur vi ser på och arbetar med vårt uppdrag att bidra till varaktig positiv förändring hos de barn och unga som placeras i våra familjehem. Vi vill arbeta utifrån det som vårt namn beskriver, att familjehemmet och dess potential som förändringsagenter och trygghetsbärare är i fokus. Familjehem i fokus arbetar aktivt för att familjehemmet ska använda sig av traumamedvetna glasögon och därigenom utveckla traumamedveten omsorg.
Modellen bygger på det som är väsentligt i alla placeringar av barn och unga; kunskap om vad som händer ett barn eller en tonåring där ursprungsrelationer har brister eller till och med inneburit fara. Hur blir vi traumamedvetna och hur kan vi stötta familjehem att erbjuda andra relationserfarenheter som grund för utveckling av livsviktiga färdigheter och förmågor? FIF-modellen tydliggör hur vi systematiskt arbetar för att bryta negativ utveckling och erbjuder skyddsfaktorer i stället för riskfaktorer.
Kännetecknande för FIF-modellen:
- Utgångspunkten att det är familjehemmet som är den primära förändringsagenten.
- Synen på placeringens utveckling som en process i olika faser där en initial satsning på stabilisering gör det möjligt för familjehemmet att arbeta långsiktigt och maximera möjligheten till förändring.
- Specifika pedagogiska verktyg som löper genom rekrytering, utredning, utbildning och handledning av familjehem och kompetensutveckling för familjehemskonsulenter
- Skräddarsytt teamarbete kring en placering med psykologkompetens vid behov. Vi arbetar nära våra uppdragsgivare och är transparanta i våra processer.
- Kontinuerlig ärende-, process- och metodhandledning för våra konsulenter
- Kontinuerlig utvärdering av det egna arbetet och dess effektivitet
Läs mer om FIF-modellen i beskrivningen av våra utredningsmetoder och arbetssätt.
Skräddarsytt stöd av familjehemskonsulent
För att kunna erbjuda bästa tänkbara familjehemsplaceringar, ger vi våra familjehem ett skräddarsytt stöd. Alla familjehem kan när som helst under dygnet få stöd av någon av våra kunniga och erfarna familjehemskonsulenter. Som familjehem får du handledning av din familjehemskonsulent som regelbundet träffar dig i hemmet eller på den plats ni kommer överens om. Du kan självklart även ringa eller mejla. Vi har också en psykolog som kan hjälpa till om det behövs.